top of page

8 enkle hacks for finere brudebilder - fra en bryllupsfotografSpar tid, penger, få bedre stemning, og på toppen av alt bedre bilder med disse hacksene!

Hei! Jeg heter Karianne og er bryllupsfotograf.

Noe jeg vet med sikkerhet er at mange ønsker vakre brudebilder som foreviger dagen som går så fort forbi, og bruker mye tid i forkant på å søke etter inspirasjon. Mange inspobilder man finner rundt om er plettfrie med storslåtte omgivelser, og det er først og fremst viktig å påpeke at mange av disse enten er 100% staget for magasiner, eller sannsynligvis har kostet en formue.

Jeg har dog vært i svært mange bryllup de siste 10 årene, og ofte ser jeg geniale påfunn som automatisk gir finere bilder. Noen av disse vil jeg dele med dere!

Ta en titt på disse enkle hacksene for å enklere få bildene du drømmer om<3


#1 Velg et lokale med fotovennlige utendørs omgivelser

Finner man et lokale med vakre omgivelser kan man komme godt ut av å ta de formelle bryllupsbildene i umiddelbar nærhet. Dette er lurt fordi:

 1. Det kan spare myye reisetid, noe som kan føre til mindre stress på bryllupsdagen

 2. Det kan spare reisekostnader om bryllupsfotografen tar betalt pr km kjøring for eksempel

 3. Det gir dere mer tid sammen med gjestene fordi de slipper å vente flere timer på at dere skal bli ferdige med fotografering

 4. Det er enklere å få fine familie-/ vennebilder som man ofte tar nettopp utenfor lokalet.

Alt i alt, bedre flyt i dagen med bedre effektivitet OG bildene blir jevnt over bedre!

I Mari og Ben André sitt bryllup på Øverland Gård (bildet over), tok vi noen first look-bilder før vielsen i hagen og ved de kule murveggene på bygget, noen etter i skogen like ved, og noen i hagen i kveldslyset. Jeg er sikker på at gjestene med denne løsningen ikke en gang merket at brudeparet var borte!


#2 Sen vielse? Barn? Ta bildene før!

Dette er nok litt smak og behag, da noen verdsetter at første møte for brudeparet forblir i vielsen. Likevel, har jeg flere ganger sett at selv om man gjennomfører first look og tar bildene i forkant, blir vielsen like rørende og spesiell. Fordelen med dette, mye på lik linje med forrige punkt, er at det blir mye bedre flyt gjennom dagen.

Si at vielsen starter kl 15 - om hovedfotograferingen da er unnagjort trenger man ikke ha middagen senere enn 17:00 for eksempel. Man kan dermed bli med gjestene til lokalet og de slipper å vente!

Jeg syns også det har vært supert å ha med barn på first look, så får de tid til å få en forståelse av at dette er en spesiell dag før de kommer inn i et vielseslokalet fullt av mennesker. Det kan fort bli rørende øyeblikk her<3


#3 La oss snakke om kaker...

La oss innse det; man har ikke nødvendigvis lyst på en tre-etajses bryllupskake etter treretters middag etterfulgt av dessert og kanskje noen enheter. Jeg har bemerket meg at kaker ofte ikke serveres før i 23-tiden, hvor stemningen ofte begynner å ta en mer feststemt retning. Det ender ofte med at folk forsyner seg med et ørlite kakestykke før de fortsetter dansing eller mingling.

Jeg har vært i et par bryllup hvor kakene serveres rett etter vielsen. Altså, samles gjester og brudepar til kakeskjæring etter vielsen, så drar brudeparet kanskje avgårde for å ta bilder (om de ikke allerede er tatt, ref forrige punkt:)).

Denne løsningen gjør at:

 1. Gjestene spiser mer kake (mindre rester)

 2. Man trenger ikke bestille dyr fingermat o.l. til etter vielsen

 3. Man kan samles for en konkret hendelse (kakeskjæring), som kan føre til mer mingling og dermed bekjentskaper blant gjestene FØR selve feiringen starter

 4. Bildene blir brått litt freshere i dagslys!

 5. Dette kan også være veldig hyggelig om det er barn tilstede som skal dra enten etter vielsen eller middagen, så får de også vært med på å spise litt kake#4 Valg av innendørs omgivelser gjennom dagen


Fine lokaler er en god vei mot finere brudebilder. Dette gjelder både for frisør etc., vielsen, feiringen, familiebildene, you name it. De freshe bildene du scroller gjennom på Pinterest er nok enten nøye planlagte eller tatt på steder hvor det er fine bakgrunner og gode lysforhold.

Dette lokalet i Rogaland (bildet over) er et av mine all time favs! Likevel trengs ikke denne utsikten for at bildene skal bli bra altså. Men det kan være fint å ha i bakhodet at for eksempel mørke vegger med sterke farger kanskje ikke vil gi de lyse, duse bildene du så for deg.


#5 Min personlige favoritt: Vårbryllup!


Selvfølgelig ønsker man godvær på bryllupsdagen sin, og vi vet alle at her i Norge gjelder det bare om å håpe på det beste. For å øke mulighetene for fint vær velger man oftest en dato i sommermånedene, og her skrus prisene ofte opp både på lokaler og andre tjenester, på grunn av høy etterspørsel. Ikke minst må man ofte booke laaang tid i forveien for å sikre lokalet, fotografen eller frisøren man ønsker. Dette kan bli både dyrt og stress, spesielt hvis trøbbel skulle oppstå, som at lokalet går konkurs eller frisøren blir syk, og det vil være ordentlig vanskelig å finne noe nytt. Dette betyr ikke nødvendigvis at du trenger å gifte deg helt utenfor sesong.

I følge Metereologisk Institutt er mai den desidert tørreste måneden både på Vestlandet, Trøndelag og i Nord-Norge. April er etter februar den nest tørreste på Østlandet.

Et vårbryllup kan dermed være:

 1. (Mye) billigere

 2. Mindre sannsynlighet for regn

 3. Man kan bruke det mørke vinterhalvåret på planlegging og nyte sommeren

 4. De inviterte er oftest ikke på ferie på denne tiden

 5. Mindre sannsynlighet for at datoen kræsjer med andre venner/bekjente


#6 Finn solbriller som matcher antrekket og viben


Jeg syns solbriller er en sykt kul detalj som man lett kan bruke gjennom dagen! Kanskje ikke akkurat i vielsen eller på absolutt alle bildene, men litt her og der under mingling osv. om solen titter frem. Jeg syns iallfall det ser skikkelig fæshion ut.


#7 Oppfordre til underholdende innslag i stedet for taler


Taler kan være fantastiske, rørende og en gyllen mulighet til å få sagt ting man ikke sier til hverandre på daglig basis. Likevel er det også slik at taler kan bli litt vel lange og vel mange, og derfor påvirke stemningen til å bli daff og sløv, spesielt etter tung bryllupsmat. I tillegg omhandler talene naturligvis de samme menneskene, og blir dermed ofte ganske like innholdsmessig, slik at for de fleste gjestene kan det rett og slett bli ganske kjedelig i lengden. I stedet kan man for eksempel via bryllupsnettsiden/-gruppen sette begrensninger på talenes lengde, eller enda bedre; komme med ønske om underholdende innslag i stedet for taler.

Jeg mener ikke at brudeparet eller andre sentrale personer trenger å rappe eller danse i stedet for å holde tale, men andre mer fjerne gjester kan virkelig bidra stort til å gjøre bryllupet enda mer fantastisk med andre typer innslag. Man kan slå seg sammen i store grupper og lage en sang, en video, eller noe mer interaktivt som en quiz eller lek. Dette er jeg i hvert fall stor fan av, og det gir ofte mye bedre og mer levende bilder!#8 Det handler til syvende og sist om menneskene


Smil, begeistring, tårer, samtaler, hendelser - alt dette er det menneskene som skaper og kameraet som fanger. I et bryllup forekommer slike fantastiske og naturlige øyeblikk kontinuerlig, og det beste er å late som om fotografen ikke er tilstede og for fotografen å være så usynlig som mulig slik at dette ikke blir noe problem.


---


Håper du fant disse hacksene nyttige!

- Karianne i Ananas Media 🍍
176 visninger

Comments


bottom of page