top of page

"Hvorfor koster en profesjonell bryllupsfotograf så utroolig mye?!"


Bilde fra bryllupsfotografering i Lofoten


De fleste jeg kjenner (og ikke kjenner) får hakeslepp når de hører hva det koster å leie inn meg eller andre bryllupsfotografer til sin store dag.


"HVA! Koster det såå mye?! Må være rik du da...". Prisene mange bryllupsfotografer opererer med er noe jeg selv var helt forfjamset over før jeg begynte profesjonelt, og jeg forstår med andre ord folks skepsis og den desperate søken etter en "rimelig" eller "billig" bryllupsfotograf, noe jeg kommer tilbake til senere i innlegget. Derfor tenkte jeg å rett og slett dele konkrete beregninger og synspunkter på nettopp dette med de som måtte finne det interessant:


Hva er det egentlig en så høy pris innebærer? Nedenfor kommer jeg til å sette opp et eksempel med utgangspunkt i mine egne prosedyrer, det vil dermed si at dette varierer utrolig mye, så gjerne ha det i bakhodet når du leser dette :)


Vi tar i dette eksempelet utgangspunkt i at det koster 30 000 for heldagsfotografering, 10 timer.

  • 25% av summen betales i merverdiavgift* / = 7500,-

  • 33%** betales i skatt = 9900,-

  • 30 000 - 7500 - 9900 = 12 600,-

  • Arbeidstimer på selve dagen = 10 timer

  • Arbeidstimer til redigering av 500+ bildefiler i etterkant = 70 timer***

  • 12 600 / 80 timer = 157,5 kr i timen.


* Relativt da det er svært ulikt hvor mye moms hver enkelt bedrift får igjen for innkjøp

** Standard skatteprosent til eksempel

*** Varierer veldig, men et anslag fra eget ståsted


(Artikkelen fortsetter)


Her er jeg! Bryllupsfotograf Karianne Klovning, Ananas Media


I tillegg er det svært dyrt utstyr som brukes av profesjonelle fotografer; utstyr som krever vedlikehold, jevnlig oppdatering og tilleggsutstyr i takt med teknologiens stadige utvikling. De fleste bryllupsfotografer jeg kjenner har ett kamera på hver skulder gjennom bryllupsdagen, og kanskje 3-4 linser som byttes mellom. Dette er både for variasjon, fleksibilitet og ikke minst forsikring om at hvis tekniske problemer oppstår, har man et reserve å spille på.


Jeg var uheldig og opplevde utstyrshavari to ganger sommeren 2022, midt i min mest hektiske sesong hittil i karrieren. Først røk det ene kamerahuset mitt i form av at minnekortleseren ble defekt, noe som kostet mer å fikse enn kameraets brukte verdi. To uker senere fikk favorittlinsen min gjennom en lang årrekke seg en knekk. Hadde jeg ikke hatt backup her hadde jeg ikke kommet så godt ut av det, så jeg var utrooolig takknemlig for det der og da...! Her gikk det med andre ord mange titalls tusen på nytt kamera og linse. Satser på det blir lenge til neste gang ;-)


Bryllupsbilde fra Fyllingsdalen, juni Bergen 2022


Uansett, her snakker man ofte noen hundretusener i bare kamerautstyr, mens man også trenger en solid PC med stor kapasitet, og alt medfølgende utstyr. Man trenger programvarer til både bildebehandling, fremvisning, oppbevaring, en optimal nettside og så videre.


"Er det noen som vet om en rimelig fotograf i området som tar fine bilder og tilbyr heldagsfotografering?"

Jeg er medlem i flere bryllupsgrupper på Facebook både for å holde meg oppdatert, og av genuin interesse for bryllup. Her ser jeg mange som søker etter "rimelige" / "billige" / "amatørfotografer" til sine bryllup. Ønsket om å få den spesielle dagen foreviget er stor hos svært mange, men mange har ikke kapasitet i budsjettet til å bruke flere titalls tusen "kun" på fotograf. Til sammenligning ser jeg dessverre folk som skriver anonymt ting som "Vi ble ikke fornøyde med våre bryllupsbilder... Fikk det billig hos en bekjent og vet ikke hva vi skal gjøre.". Hjertet mitt blør for disse, da det ikke akkurat bare er til å gjenskape dagen på nytt.


Det er viktig her å poengtere at jeg ikke sier at dette gjelder alle hobbyfotografer, og sier heller ikke at alle profesjonelle bryllupsfotografer garanterer et resultat dere er 100% fornøyde med. I tillegg må alle starte et sted, vi har alle vært der! Det jeg ønsker å poengtere er at profesjonelle fotografer BØR ha godt utstyr med gode rutiner om noe skulle skjære seg, og involvere sine kunder i en prosess av kvalitet fra start til slutt. Hobbyfotografer / andre mindre seriøse aktører har ikke nødvendigvis dette ansvaret.


Summa sumarum får du som regel det du betaler for, og det er en grunn til at folk tidligere har betalt gitte summer for akkurat den fotografen det gjelder. Dermed er det viktig å være nøye på prioriteringen, og huske på at man ikke nødvendigvis kan forvente seg for mye om man heller ikke betaler for det.


Denne problematikken gjelder naturligvis ikke utelukkende for bryllupsfotografer, det er slik også for mange næringsdrivende i andre bransjer, noe som er lett å glemme når man som forbruker kun ser at det belastes en høy pris for sluttproduktet.


Det høres kanskje ikke så lukrativt ut å være selvstendig næringsdrivende når man ser slik på det, og jeg syns at det er fint å ha eksempler som dette i bakhodet når man benytter seg av tjenester eller ikke-masseproduserte produkter man syns koster mye. Det ligger mer bak enn som så.


Heldigvis er dette verdens beste jobb, og den både økonomiske og ikke-økonomiske verdien man skaper som bryllupsfotograf gjør det alt så verdt det ♡


Bryllupsfotografering på Losby Gods i Lørenskog

503 visninger

Comments


bottom of page